301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Yazı Detayı
24 Mayıs 2017 - Çarşamba 03:37 Bu yazı 2502 kez okundu
 
TÜRKÇENE SAHİP ÇIK !
Hasan Yenigün
ortakoyhaberci@gmail.com
 
 

 

 

 

 

Bu yazıyı yazmama vesile olan Karamanoğlu Mehmet Bey’e ithafımdır.

     Yüce Allah ondan razı olsun.

 

            Türk , tarihin birçok döneminde tâbi olduğu dinin abecesi ile yazmış , dinin gereklerini daha iyi anlayıp yorumlamak ve uygulamak için o abeceyi kullanmıştır.

 

            Ancak Türk milleti arı ve duru Türkçesinden vazgeçmemiş, vazgeçmeyi düşünmemiştir. Biz o duruluğu ve saflığı Yunus’ta görürüz, o içten gelen öz söyleyişiyle dilimizden gönlümüze  akmıştır.

Bir dörtlükte :

 

Gelin tanış olalım / İşi kolay tutalım

Sevelim sevilelim / Dünya kimseye kalmaz

 

Arap elifbası 751 senesinden 1928 senesine kadar bizim öz elifbamız olmuştur. Öyle benimsenmiş ki ; hatta okuma bilmeyenler yerde Arap harfleriyle yazılı bir kağıt parçası görseler hemen alıp  öpüp yerden kaldırır,  Kur’an ayeti sanıp bir duvarın içine saklarlarmış. 751 yılında yapılan Talas Savaşı ile birlikte Çin’e karşı direnen Abbasiler, zor durumda kalınca “ Türk yardım dileyene el uzatır. ” düsturuyla ezeli düşmanı Çin’e büyük darbe vurmuş, bu hadiseden sonra da atalarımız topluluklar  halinde İslamiyet’i kabul etmişlerdir.

 

            Kaşgarlı Mahmut, bundan tam dokuz asır evvel Bağdat’ta Türk dili için şunları söyler : 

“ Türk dilini öğreniniz ! Çünkü Türklerin uzun sürecek saltanatları olacaktır.” Kaşgarlı’nın sözü  gerçekleşmiş Çin’den Avrupa içlerine kadar Türkler ve Türkçe 600 yıldan fazla hüküm sürmüştür.

 

            O dönemde yazılmış ilk eserler paha biçilemez niteliktedir.  Kutadgu Bilig,  Atabet’ül Hakayık, Mecalis’ün Nefais ve ilk lügatımız Divan-ı Lügat’it Türk gibi eserler hep İslam elifbası ile yazılmıştır ve Türkçenin gücünü ispat eder vaziyettedir.

 

İslamlaşan Türk devletleri hem edebiyatta,sanatta hem de devlet işlerinde bu abeceyi kullanmıştır. Bunun olumsuz durumlara sebep olduğu aşikârdır. Genellikle edebiyatta Farsça (İran dili) devletin yazışma dili de Arapça olmuştur. Edebiyat yapan aydınlar ile devlet işlerinde halkın anlamayacağı dili kullanan devlet erkânı arasında uçurumlar meydana gelmiş, köylünün cehaleti hat safhaya ulaşmıştır. Köylü köyünden çıkamamıştır.

 

Anadolu Selçuklu Devleti Türkiye ‘de hakimiyetini kaybettiği sırada Moğol İstilâsı baş göstermiş çekik göz baş üstünde baş , taş üstünde taş bırakmamıştır.

 

            Beylikler bir bir bağımsızlıklarını ilân ederken Türkçe konuşan halk da kuraklığa yenik düşmüş,  bu durum halkın tekkeler etrafında toplanmasına kadar devam etmiştir. Pir-i Türkistan Ahmet Yesevi’nin talebeleri Türkiye’yi Türkleştirme ve İslamlaştırma göreviyle onurlandırılmışlar, Hacı Bektaş-ı Veli , Mevlana, Yunus Emre, Sarı Saltuk ve Şeyh Edebali kutsal bir harç gibi Türkiye Türklüğünü şekillendirmişlerdir.

 

            Nihad Sami Banarlı , Türkçenin Sırları adlı kitabında  “ Her dil imparatorluk dili olamaz. Çünkü her millet imparatorluk kuramaz .” diyor. Atam Oğuz’dan ,Bilge’den, Alparslan, Fatih ve Atatürk’ten bu sözün ne demek istediğini çok net bir şekilde anlayabiliyoruz.

 

 

Karamanoğlu Mehmet Bey’in ne zaman doğduğu bilinmez ,babası Kerimüddin Karaman’dır. Mehmet Bey’in adı sonsuza kadar yaşayacak bu böyle biline ! Hayatı boyunca yaşadıkları,devletini yönetim şekli, kazandığı zaferler, zaptettiği kaleler, emrine aldığı vezirler ne benim ne de sizlerin umrunuzda.

Karamanoğlu’nun kazandığı en büyük zafer ,kültür zaferidir, dil zaferidir ve Türk devletlerinde bir ilktir.

 

“Şimden gerü hiç gimesne divanda, dergâhta, bergâhta ve dahı her yerde Türk dilinden özge söz söylemeye.”

 

Günümüz Türkçesiyle ,

 

“ Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, ve meydanda Türkçe’den başka dilde söz söylemesin.”

(13 Mayıs 1277 )Fermanıyla (kanun) Türkçeyi hem halkın dili hem de devletin ve edebiyatın dili olarak ilân etmiştir. Türkçe için ilk kanunu da çıkarmış ve “Milli Mücadelenin” mavi gözlü yolbaşçısı Mustafa Kemal Atatürk’e de ilham olmuştur.

 

Allah ,devletimizi devlet yapan , milletimizi millet yapan ,devlet kuran ,hilâli  burçlarda dalgalandıran o bilge yolbaşçılardan razı olsun ,mekanları cennet olsun.

 

Dilinizden utanmayın,Türkçemize sahip çıkın, Türkçesi varken Türkçe kullanın, iş yerlerinize Türkçe ad verin , dilimizin bir eksiği yok ya sizin ?

 

Türkçe ile kalın esen kalın.

 

Türkçe Düşün !  Türkçe Konuş ! Türkçe Sev ! Ümidin Türkçe Olsun !

 

13 Mayıs Türk Dili Bayramınız Kutlu Olsun."

 

 
Etiketler:
Yorumlar
Ulusal Gazeteler
En Çok Okunanlar
Alıntı Yazarlar
Aksaray

Güncelleme: 05.07.2025
Bugün
11 - 28
Pazar
15 - 30
Pazartesi
16 - 32
Aksaray

Güncelleme: 05.07.2025
İmsak
03:30
Sabah
05:18
Öğle
12:53
İkindi
16:47
Akşam
20:18
Yatsı
21:59
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Galatasaray
95
91
1
5
30
36
2
Fenerbahçe
84
90
4
6
26
36
3
Samsunspor
64
55
10
7
19
36
4
Beşiktaş
62
59
8
11
17
36
5
Başakşehir
54
60
14
6
16
36
6
Eyüpspor
53
52
13
8
15
36
7
Trabzonspor
51
58
11
12
13
36
8
Göztepe
50
59
12
11
13
36
9
Rizespor
49
52
17
4
15
36
10
Kasımpaşa
47
62
11
14
11
36
11
Konyaspor
46
45
16
7
13
36
12
Kayserispor
45
45
13
12
11
36
13
Gaziantep FK
45
45
15
9
12
36
14
Alanyaspor
45
43
15
9
12
36
15
Antalyaspor
44
37
16
8
12
36
16
Bodrum FK
37
26
17
10
9
36
17
Sivasspor
35
44
19
8
9
36
18
Hatayspor
26
47
22
8
6
36
19
A.Demirspor
2
34
28
5
3
36
Nöbetçi Eczane


Nöbetçi eczanlerle ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Arşiv Arama
Haber Yazılımı